Mniej bocianów na Opolszczyźnie

Odsłony: 1429

{jcomments on}Mniej bocianów na Opolszczyźnie

Zdaniem ornitologów przedłużająca się zima sprawiła, że bociany prawdopodobnie zrezygnowały z zakładania domów na naszym terenie. W połowie kwietnia zaobserwowano w dotychczasowych gniazdach mniej niż jedna trzecia ptaków. Bardzo możliwe, że niektóre zrezygnują z rozrodu. Na pewno bociany pojawiły się w swoim gnieździe w Sławniowicach.

Jak wiadomo, bocian biały nie jest gatunkiem globalnie zagrożonym wyginięciem. W ostatnim wieku znacznie zmniejszył swą liczebność, a stało się to wskutek industrializacji i zmian w rolnictwie (osuszanie bagien i zmniejszenie powierzchni łąk). Bocian jest ptakiem mięsożernym. Najchętniej żeruje na łąkach w promieniu około 5 km od gniazda. Poluje w dzień, a jego łupem padają owady (głównie chrząszcze, koniki polne, szarańczę i świerszcze), dżdżownice, gady, płazy (żaby) oraz małe ssaki (nornice, krety i ryjówki). Rzadko zjada jaja ptaków i młode ptaki, ryby, mięczaki, skorupiaki, a nawet skorpiony. (foto. Yayek)